divendres, 29 de febrer del 2008

Missatge del Dia Internacional del Llibre Infantil

Tots els anys, el dia 2 d’abril l'IBBY (International Board on Books for Young People)celebra el DIA NTERNACIONAL DEL LLIBRE INFANTIL per commemorar el naixement de l'escriptor danès Hans Christian Andersen. Cada any l'encarregat d'editar el cartell commemoratiu i el missatge dirigit a tots els nens del món és un país membre de dita Organització Internacional. Aquest any 2008, és la secció de Tailandia la que distribueix el cartell i el missatge de Chakrabhand Posayakrit.

ELS LLIBRES INSTRUEIXEN. EL SABER ENS FA GAUDIR

La recerca del saber a través de la lectura ha de rebre un tracte prioritari, i ha de ser fomentat des de la infantesa.

Crec que als infants tailandesos, des de sempre, se’ls ha inculcat el desig de conèixer mitjançant la lectura, la qual s’ha basat en una cultura i una tradició. Els pares són els seus primers professors, i els clergues en són els principals mentors. Ells han guiat i educat els més petits tant intel•lectualment com mentalment, tant en assumptes mundans com espirituals.


Així, per realitzar aquest quadre, jo vaig trobar la inspiració en les ancestrals tradicions de Tailàndia: explicar contes als infants per educar-los fent-los llegir inscripcions gravades a les fulles de palmera, que després es col•locaven damunt de petites taules plegables dissenyades exclusivament per llegir-hi al damunt.

Les històries escrites a les fulles de palmera generalment provenen del Budisme. Parlen de la vida de Buda i de les històries dels jatakas, amb la noble intenció de cultivar les ments dels joves i d’infondre’ls fe, imaginació i sentit de la moralitat.

Chakrabhand Posayakrit

14 de desembre de 2006
Segons la tradició budista, els jatakas són històries que narren fragments de les vides anteriors de Buda. Els protagonistes d’aquestes històries poden ser persones o animals que van encarnar Buda i d’altres personatges que s’hi relacionaven. Alguns jatakas són faules d’animals intel•ligents o de persones sàvies. D’altres conten fets sobre herois que visqueren en regnes màgics. I altres són poesies antigues o llegendes sagrades de bramans i ermitans. Els jatakas són històries meravelloses.

Traducció Guillermina Gea