dimecres, 14 de maig del 2008

"ESTUPOR I TREMOLORS" d'Amélie Nothomb

L'últim llibre de la temporada que estem llegint els membres del Grup de Lectura és Estupor i tremolors d'Amélie Nothomb.

Amélie Nothomb va néixer l'any 1967 a Kobe, Japó, en una família de diplomàtics belgues. La feina d'ambaixador del seu pare la va portar a passar la seva infantesa en llocs tan diversos com la Xina, Laos, Bangla Desch, Birmània i els EUA.

Als 17 anys s'instal.la a Bèlgica, on malgrat ser el país d'origen dels seus pares confessa haver patit un xoc social i cultural, i on s'inicia en l'escriptura. Autora prolífica que proclama tenir nombrosos manuscrits inèdits, Nothomb ha publicat, entre d'altres, Metafísica dels tubs, Cosmètica de l'enemic, Estupor i tremolors (Gran Premi de l'Acadèmia Francesa 1999), Antichrista i La biografia de la fam.

En una enquesta feta per Le Figaro, Amélie Nothomb va ser escollida per 35 crítics literaris com la millor autora menor de 40 anys.

Quant a l'obra, es tracta d'un llibre autobiogràfic. La protagonista, Amélie, explica el claustrofòbic món d'una empresa japonesa, amb eternes jornades, jerarquia asfixiant i submissió total.

L'autora fa una radiografia despietada i molt dura de la societat japonesa.

"... si cal admirar la japonesa -i cal fer-ho-, és perquè no se suïcida. Conspiren contra el seu ideal des de la més tendra infantesa. Li van esmunyint guix cap a dins del cervell: "Si als vint-i-cinc anys no estàs casada, tindràs bones raons per passar vergonya", "si rius, no seràs distingida", "si el teu rostre expressa un sentiment, és que ets vulgar",..., "si un noi et besa la galta en públic, ets uns meuca", "si menges de gust, ets una truja"...".

El comentarem el dia 29 de maig a les 9h. del vespre.