dimecres, 23 de desembre del 2009

MIL SOLS ESPLÈNDIDS DE Khaled Hosseini

A la propera trobada amb el Grup de Lectura, el dia 28 de gener, comentarem el llibre de Khaled Hosseini "Mil sols esplèndids".

Khaled Hosseini és un metge i novel.lista afgà que va néixer a Kabul l'any 1965. El seu pare era diplomàtic en el Ministeri afgà d'Afers Exteriors i la seva mare era professora. Quan Khaled tenia 11 anys la seva família es va traslladar temporalment a París amb la intenció de tornar a Kabul. El cop d'Estat comunista i la invasió soviètica a l'Afganistan els van forçar a demanar asil polític als Estats Units. L'any 2003 va publicar la seva primera novel.la, El caçador d'estels, i després d'un èxit espectacular, el 2007 va publicar Mil sols esplèndids.

Aquesta darrera novel.la es divideix en 4 parts: les dues primeres ens presenten les protagonistes, la Mariam, una petita harami (bastarda) i la Laila (una nena feliç). La tercera i la quarta són la història que comparteixen les dues dones en un país com l'Afganistan, destinades a compartir marit, casa i fills.

L'autor descriu la vida d'aquestes dues dones vista des de darrera d'un burka. Sorprèn la seva capacitat per introduir-se al món femení, la manera de sentir i de pensar de les protagonistes.

Com a teló de fons hi ha la història de l'Afganistan, tres dècades d'invasions: la soviètica, els senyors de la guerra, els talibans i els nord-americans. Malgrat la violència constant de la guerra, les vides de la Mariam i la Laila són un crit a l'esperança, al compromís i, per sobre de tot, a l'amistat que les ajuda a ser més lliures en la seva reclusió.

L'autor dedica el llibre a totes les dones afganeses que, com a tants països d'arreu, inclòs el nostre, han de suportar humiliacions, violència física i verbal, discriminació...

És un llibre fantàstic que ens deixarà un regust a la boca de sofriment i de venjança cap a un món injust. Un món amb el qual cada vegada ens sentim més identificats i en el que les dones continuen vivint en una situació d'esclavitud i d'opressió.