dimarts, 21 de setembre del 2010

NOVA TEMPORADA DEL GRUP DE LECTURA

El proper dia 28 d'octubre tornarem a començar la temporada amb el Grup de Lectura de la biblioteca. Aquesta primera sessió la iniciarem amb la lectura del llibre "Winesburg, Ohio" de Sherwood Anderson, premi Llibreter de l'any 2009.


Sherwood Anderson( Camdem, Ohio,1876– Panamà, 1941)

Novel·lista i escriptor de contes estadounidenc. La seva mare era d’origen italià. Al seu pare li agradava explicar-li fantàstics i imaginaris episodis de la seva vida que, segons l’escriptor, van encaminar-lo cap a la narrativa. Degut a la fallida del negoci familiar, la família es va veure obligada a traslladar-se sovint de localitat, motiu pel qual Anderson va deixar d’anar a l’escola als 14 anys. El seu pare, alcohòlic degut als problemes econòmics, va morir l’any 1895.

Anderson es va mudar a Chicago i es va allistar a l’exèrcit. Va participar a la guerra de Cuba contra Espanya i en finalitzar la guerra va estudiar a Wittenberg University de Springfield, Ohio. L’any 1904 es va casar amb Cornelia Lane, filla d’una família benestant de la qual es va divorciar l’any 1916. El mateix any es va casar amb Tennessee Mitchell i va escriure la seva primera novel·la Windy McPherson’s Son.

L’any 1919 va començar a escriure la seva obra més coneguda, Winesburg, Ohio. I el 1921 va guanyar el premi literari del “Dial”, diari local de Chicago, d’on n’era col·laborador.

Abans de divorciar-se de la seva segona dona l’any 1922, va escriure diverses novel·les: Many Marriages, Horses and Men, Circle of Death, Poor White...Dos anys més tard va casar-se amb Elizabeth Prall de la qual també es va separar per tornar-se a casar, per quarta vegada, amb Eleanor Copenhaver a finals dels anys 20.

L’any 1924 es va traslladar a Nova Orleans on va escriure Dark Laughter, on relata la seva experiència a la ciutat.

Va morir a Panamà amb 64 anys a causa d’una peritonitis.

La seva obra és molt extensa: novel·la, assaig, memòries, autobiografies, cartes, contes, teatre... El seu estil és senzill, expressa sentiments confosos i la rebel·lió contra el conformisme social.

Winesburg, Ohio

Col·lecció de 22 contes breus que es van relacionant entre sí a partir del punt de vista d’un jove periodista local, George Willard, tècnica utilitzada per primera vegada en el gènere del conte.
En aquest llibre, en el qual va immortalitzar al poble de Winesburg, Anderson es descobreix com el fundador del nou relat breu nord-americà: la sobrietat descriptiva, la sinceritat en l’exposició i la utilització de diàlegs exactes i espontanis, tècnica que més tard van copiar escriptors tan coneguts com Faulkner i Hemingway.

L’any 2009 el Gremi de Llibreters de Barcelona i Catalunya van concedir el Premi Llibreter a aquesta novel·la per considerar-la un llibre extraordinari, imprescindible en la història de la literatura del segle XX i per considerar Anderson un autor injustament oblidat i poc conegut.