dijous, 17 de març del 2011

III CICLE DIÀLEGS A LA BIBLIOTECA

Dissabte, 19 de març, a les 7 de la tarda, s'inicien a la biblioteca les conferències del III Cicle dels Diàlegs a la Biblioteca que es portaran a terme entre el mes de març i el mes d'abril. En aquesta ocasió el tema escollit és "Joan Maragall i el seu temps". L'any 2010 es va celebrar el 150è aniversari del naixement del poeta i aquest any 2011 es commemora el centenari de la seva mort.

Joan Maragall va tenir una vida curta però extraordinàriament fructífera per la literatura catalana. La seva participació en el moviment modernista s'entreveu en la musicalitat de les seves poesies, la presència de la natura i les al.lusions als sentits. La seva poesia és emotiva i directa i el lèxic senzill i entenedor. Tenen especial importància tant la producció periodística de Joan Maragall com les seves postures davant fets de tanta transcendència històrica com la Setmana Tràgica.

La presentació de les conferències anirà a càrrec de Núria Nardi, llicenciada en Filosofia i Lletres en l'especialitat de Filologia catalana i catedràtica de llengua i literatura catalanes a l'I. E. S. Santa Eulàlia de l'Hospitalet de Llobregat. Especialitzada en l'estudi de la vida i l'obra de Víctor Català, va fer la tesina de llicenciatura sobre els seus "Drames rurals".
La primera conferència d'aquest cicle, Joan Maragall i el modernisme, anirà a càrrec de Narcís Garolera, catedràtic de filologia catalana per la UPF i crític literari. Especialitzat en l'estudi de Jacint Verdaguer. Ha estat professor a la Universitat de Barcelona (1975-1983) i a l'Autònoma (1990-1992) i, des de 1993, ho és a la Pompeu Fabra. Ha publicat una seixantena de llibres.

La segona conferència del cicle, Joan Maragall, poeta i ciutadà: una mirada familiar", es realitzarà el dissabte, dia 2 d'abril, i anirà a càrrec de Pere Maragall, net del poeta. Llicenciat en Història a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona, l'any 1983 aprova les oposicions per a professor agregat de Llengua i Literatura Catalana. Ha publicat una antologia escolar i diversos estudis monogràfics sobre Joan Maragall i continua investigant sobre el tombant del segle XIX-XX i especialment sobre la figura del seu avi com a poeta i pensador.