dimecres, 21 de setembre del 2016

‘Llegir el teatre’ amplia a 70 biblioteques participants en la seva quarta edició

‘Llegir el teatre’ engega la quarta edició amb 21 biblioteques més que la temporada passada i convoca 70 centres participants que realitzaran clubs de lectura de textos teatrals a partir de la programació del TNC i dels seus teatres locals. Aquest club de clubs de lectura és un projecte d’èxit que ha anat multiplicant participants des que va arrencar la temporada 2013/14 amb només 13 biblioteques.

El Servei de Biblioteques del Departament de Cultura, el Teatre Nacional (TNC) i Arola Editors s’han aliat, amb la complicitat de les biblioteques públiques municipals i els teatres locals, per promoure la lectura de textos teatrals, per incrementar els fons sobre dramatúrgia de les biblioteques públiques i per crear espectadors amb més formació en la recepció del fet teatral.

‘Llegir el teatre’ també vol impulsar l’edició de textos teatrals, un dels gèneres amb més poca presència a les nostres impremtes: gràcies a una col·laboració amb Arola Editors  i el suport del Servei del Biblioteques, el TNC publica tots els textos per tal que els clubs en puguin disposar, ja que sovint es tracta d’obres no editades. Això permet publicar obres sovint inèdites d’autors clàssics i contemporanis catalans, però també de la literatura universal, i posar-les a l’abast dels ciutadans a través de la xarxa de biblioteques públiques catalanes.

En l’edició 2016/17 ‘Llegir el teatre’ s’ha posat com a repte promoure la lectura i el teatre entre els joves, i porta l’experiència d’èxit d’aquests clubs de lectura a la franja de població més juvenil. En aquesta primera edició pilot hi participaran 8 biblioteques dels municipis de la Seu d'Urgell, Figueres, Sabadell, l'Escala, Lloret de Mar, Reus, Torredembarra i Olesa de Montserrat.

A l’edició 2016/17 les biblioteques de ‘Llegir el teatre’ treballaran 7 títols de la programació d’aquesta temporada del TNC, que són combinables amb títols de les programacions dels teatres locals. Es calcula que s’imprimiran per als clubs més de 1.000 exemplars de cada obra, els quals després passaran a nodrir les col·leccions de la resta de biblioteques d’arreu del territori català. D’octubre de 2016 a juny de 2017 està previst que es realitzin unes 480 sessions de clubs, en què hi participaran uns 9.800 lectors. Els conductors dels clubs assistiran a tres sessions en què rebran formació de la mà de l’equip del TNC i dels equips artístics que porten a l’escenari els textos, així com eines per treballar cada obra amb els lectors. Tant els conductors com els membres dels clubs de lectura gaudeixen d’avantatges per assistir a la representació al TNC dels títols que han treballat.

Els participants en les anteriors edicions de ‘Llegir el teatre’ en destaquen especialment la qualitat de la formació que han rebut de part del TNC, la bona tria dels textos a treballar i la motivació que ha suposat el projecte per als conductors i per als lectors de cara a impulsar clubs de lectura ja existents o crear-ne de nous.

Obres que es llegiran a la temporada 2016/17:

    Lars Nóren. El coratge de matar
    Josep M. de Sagarra. La fortuna de Sílvia
    Bernard-Marie Koltés. En la solitud dels camps de cotó
    Mercè Rodoreda. La senyora Florentina i el seu amor Homer
    Marc Rosich. A tots els qui heu vingut
    William Shakespeare. Ricard III
    Davide Carnivali. Actes obscens en espai públic

Extret de : http://biblioteques.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/Llegir-el-teatre-amplia-a-70-biblioteques-participants-en-la-seva-quarta-edicio