dijous, 7 d’abril del 2011

VOLS RECORDAR VELLS TEMPS?

VOLS RECORDAR VELLS TEMPS I ELS TEUS INICIS A LA LECTURA? Del 8 al 25 d'abril pots visitar l'exposició "100 anys d'en Massagran" a la biblioteca. Un repàs a la història de la literatura infantil i juvenil catalana a partir de la novel·la de Josep Maria Folch i Torres, Les Aventures extraordinàries d’en Massagran publicada l'any 1910. La publicació d'aquesta novel.la per fascicles a la revista En Patufet, de la qual en Josep Maria n'era el director, va suposar un canvi total per a la literatura infantil i juvenil catalana. Josep Maria Folch i Torres va optar per crear una literatura d'aventures però amb caire humorístic: un "noi de casa bona", imprudent ,"eixelebrat i bromista" que decideix començar a viatjar pel món a bord d'un vaixell per conèixer altres països, altres costums i altra gent.


La família Folch i Torres i a la família Folch i Camarasa durant molts anys van tenir relació amb el poble de l'Escala per ésser el seu poble de segona residència. Un dels germans de Josep Maria Folch i Torres, en Joaquim, escriptor, pintor, museòleg, historiador i crític d'art, adquirí diverses cases a l'Escala i va fer construir una torre de pedra arran de mar, l'actual casa del Gavià, on el seu germà i la seva família hi foren convidats en algunes ocasions i on hi ha una placa a l'entrada que recorda qui hi visqué.




Un altre membre de la família Folch que va passar molts moments de la seva vida a l'Escala va ser el psiquiatre i educador Lluís Folch i Camarasa, fill de Lluís Folch i Torres.

Tornant al personatge principal de l'exposició, cal dir que durant els seus viatges, en Massagran, va conèixer tribus que tenien uns noms d'allò més curiosos: els Kukamuskes, els Buskabronka, els Karpantes...


HIMNE DELS KIKAMUSKES

(primera tribu africana que acull en Massagran)

Komelsden Penkamuska

Noniàn entotel món;

Sommés trankilsken kalses

Imés krakske tothom.

Sipodem kruspí ibeure

Janons mankarresmés;

Komelsden Penkamuska,

Komelsden Penkamuska

Nosentro ben kaps mes.