dimecres, 3 d’octubre del 2012

LA MATERNITAT D'ELNA: EL BOOM SOCIAL ESDEVINGUT A PARTIR DE LA SEVA PUBLICACIÓ

El dimecres, dia 10 d’octubre, a les 20:30 h., l’historiadora Assumpta Montellà, autora del llibre La maternitat d’Elna,  realitzarà una xerrada a la sala d'actes de la biblioteca per explicar-nos què la va impulsar a escriure el llibre, la recerca realitzada i, sobretot, de l’impacte social que ha tingut el llibre des de la seva publicació l’any 2008. Per altra banda, donarà a conèixer la figura d’Elisabeth Eidenbenz, fundadora de la Maternitat d’Elna, i la seva important tasca durant el període de la Guerra Civil Espanyola i de la II Guerra Mundial.



Assumpta Montellà (Mataró, 1958)

Llicenciada en Història. Autora de diversos treballs d’investigació i recerca sobre la guerra civil espanyola i les rutes de l’exili, col·labora a la revista Sàpiens. També és membre actiu de diferents associacions que treballen per la recuperació de la Memòria Històrica.

A banda de La maternitat d’Elna altres publicacions seves són:

  • El setè camió
  • El silenci dels telers: ser dona a les colònies tèxtils catalanes
  • Elisabeth Eidenbenz: més enllà de la maternitat d’Elna
  • Contrabandistes de la llibertat
  • Pa, crosta i molla: la guerra civil vista per les dones de les Garrigues 
Elisabeth Eidenbenz (Suïssa, 1913 – Zurich, 2011)

Nascuda a Suïssa l’any 1913, Elisabeth Eidenbenz va exercir de mestra i infermera fins que l’any 1937 va venir a Espanya per ajudar a mares i nens durant la Guerra Civil Espanyola. Després de passar per Madrid i ja caiguda la República, va instal·lar-se al sud de França on va convertir una gran casa abandonada de la localitat d’Elna en una maternitat per les dones espanyoles presoneres al veí camp d’Argelers. Al començar la segona Guerra Mundial també va acollir a refugiades, tant  franceses com de la resta d’Europa, sobretot dones jueves fugides de la persecució nazi.

(Extret de: http://bloccampusbellvitge.ub.edu/2011/05/25/mor-elisabeth-eidenbenz/)

Maternitat d’Elna
El 26 de gener de 1939, Barcelona va caure en mans dels franquistes. A Catalunya la guerra estava perduda. Començava un llarg exili.
La immensa majoria d’exiliats van ser internats per l’Estat francès als oficialment denominats “camps d’acolliment”, veritables camps de concentració sense cap condició sanitària i vigilats per tropes senegaleses. El fred, la mala alimentació i la deixadesa dels oficials al càrrec van afegir a la pena de l’exili penalitats inhumanes.
Tot i així, la vida continuava i nombroses dones ingressades al camp es van veure obligades a donar a llum en pèssimes condicions en unes cavallerisses de Perpinyà. La mortaldat en aquests casos era elevadíssima: si no moria el nadó, moria la mare i, si no, tots dos.
Davant aquesta situació, Elisabeth Eidenbenz, una jove mestra suïssa que havia seguit la guerra civil atenent els infants refugiats al bàndol republicà, va organitzar en una residència campestre abandonada de la vila rossellonesa d’Elna una maternitat on atendre les mares procedents dels camps i els seus fills.
Si bé la major part dels 597 infants nascuts a la Maternitat Suïssa d’Elna eren fills de republicanes arribades a l’exili des de Catalunya, entre el 1939 i el 1944, hi van néixer també infants jueus i d’altres procedències.
(Extret de:
 http://www20.gencat.cat/portal/site/memorialdemocratic/menuitem.ee056c33a166afb46e940efcb0c0e1a0/?vgnextoid=46162c3e5d2f2310VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=46162c3e5d2f2310VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall&contentid=98bb31bbc01a1210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD)

En cas d’estar interessats en ampliar aquesta informació podeu consultar:

Sobre Assumpta Montellà



Sobre Elisabeth Eidenbenz





Sobre la Maternitat d’Elna