dijous, 12 de març del 2020

Mesures preventives a l'Escala davant l'episodi del Coronavirus Sars-Cov-2


L'Ajuntament de l'Escala està fent un seguiment permanent, en contacte amb les autoritats sanitàries del país, de les mesures que cal adoptar per tal d'evitar la propagació del Coronavirus Sars-CoV-2.
Davant l'activació en fase d'alerta del PROCICAT a Catalunya i vistes les mesures adoptades durant un mínim de 15 dies per la Generalitat, que estableixen que:

  • Se suspenen les activitats col·lectives superiors a 1.000 persones en espais oberts o  tancats.
  • En les activitats (esportives, culturals, de lleure, religioses...) de menys de 1.000 persones, en espais oberts o tancats, sols se'n podrà ocupar com a màxim una tercera part de l'aforament.
  • Tancament dels centres escolars

Després de consultar els diferents departaments i tècnics municipals, així com els responsables de diferents clubs esportius i culturals locals. L'Ajuntament de l'Escala ha decidit:

-Cancel·lar totes les activitats esportives i culturals previstes per als propers quinze dies (prorrogable en cas que sigui necessari) en equipaments i edificis municipals. Això inclou cursos, presentacions, activitats, entrenaments... Així, no hi haurà activitats ni a la Sala Polivalent, ni al camp de futbol, la piscina,  el pavelló poliesportiu, el camp de futbol, les pistes de tennis o la llar del jubilat. La biblioteca i els museus municipals estaran oberts, però no s'hi faran activitats.

-Vist l'anunci que a partir de demà se suspendran les classes als centres escolars del país, s'ha decidit suspendre de forma immediata i per al mateix període les classes de l'Escola Municipal de Música i l'Escola d'Adults Municipal.

-La resta d'equipaments i serveis municipals estaran oberts en l'horari habitual, però es recomana als ciutadans que només facin els tràmits presencials que siguin indispensables i que utilitzin la via telemàtica i telefònica de forma prioritària. En tot cas, es vigilarà que en aquests equipaments no se superi un terç de l'aforament, seguint les recomanacions fetes per la Generalitat.

-La Generalitat i el Consell Comarcal han decidit tancar temporalment també el servei dels tallers de la memòria i de gimnàsia per a gent gran, així com el Punt Òmnia.

-Se suspèn també per al mateix període el Mercat Setmanal dels diumenges.

-Aquest divendres s'ha convocat una reunió extraordinària del Consell Municipal de Salut per analitzar la situació i decidir si cal adoptar alguna altra mesura complementària.

Recordar la informació bàsica referent al Coronavirus:
Què és el coronavirus SARS-CoV-2?
És un nou tipus de coronavirus que pot afectar les persones. Presenta una simptomatologia clínica similar a la de la grip (febre, tos i malestar general). El 80% dels casos són lleus. Els casos més greus generalment afecten persones grans o que pateixen altres patologies.
- Com es transmet?
Per les gotes respiratòries que es generen amb la tos o l’esternut d’una persona malalta. Aquestes secrecions infectarien una altra persona si entressin en contacte amb el nas, els ulls o la boca d’aquesta.
- Què podem fer per protegir-nos?
Cal aplicar les mesures genèriques de protecció davant de qualsevol malaltia respiratòria:
• Rentar les mans freqüentment (amb aigua i sabó o solucions alcohòliques), especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.
• Tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i renteu-vos les mans de seguida.
• Evitar el contacte proper (a menys de dos metres) amb persones que pateixen infeccions respiratòries agudes i presenten tos, esternuts o expectoracions.
• Evitar compartir menjar i estris (coberts, gots, tovallons, mocadors, etc.) i altres objectes sense netejar-los degudament.
- Què cal fer davant la sospita d’estar infectat per coronavirus?
Cal trucar al 061 Salut Respon. Faran una valoració del cas i informaran de les indicacions que cal seguir.
L’Escala, 12 de març de 2020