dimarts, 1 de juny del 2021

LES BIBLIOTEQUES DE L’ALT EMPORDÀ FOMENTEN LA LECTURA DE CONTES SOBRE COEDUCACIÓ


El projecte “Coeducació - A punt de llegir” està impulsat pel Servei Educatiu de l’Alt Empordà

Aquest projecte és una aposta per la coeducació com a eina transformadora per prevenir les violències masclistes i construir una societat més equitativa i inclusiva. Pretén fomentar una mirada coeducativa a través de la lectura, tot potenciant el plaer de llegir. La literatura infantil és una bona eina per trencar amb els prejudicis i clixés estereotipats sobre la identitat de gènere, i sortosament cada vegada més es publiquen llibres adreçats a aconseguir-ho amb una nova mirada. 

La coeducació és l’acció educativa fonamentada en el reconeixement de les potencialitats i individualitats dels nens i nenes, independentment de la seva orientació sexual i/o identitat de gènere, potenciant així la igualtat real d’oportunitats.

Per tal de fomentar la coeducació a través de la lectura, les biblioteques públiques de l’Alt Empordà han anat incorporant nous títols amb criteris no sexistes i inclusius, amb la voluntat de fomentar el gust per la lectura i, alhora, enfortir la cooperació i la col·laboració entre els centres educatius de la comarca i les biblioteques públiques, tot implicant les famílies. 

En el marc d’aquest nou projecte en xarxa amb el Servei Educatiu de l’Alt Empordà, les biblioteques de la comarca exposen des d’avui un aparador amb contes per a infants de 3 a 12 anys, que tracten diferents aspectes de la coeducació: estereotips i rols de gènere, diversitat familiar, violències i resolució de conflictes, diversitat afectiva, sexual i de gènere i referents femenins. Cada llibre va marcat amb un logotip i un codi QR que remet a una fitxa didàctica elaborada per l’equip de professionals del SEAE. La majoria d’aquests títols formen part de la “Maleta lila”, un recurs que el SEAE ofereix a les escoles.

Altres accions de les biblioteques participants del projecte (Castelló d’Empúries, L’Escala, Figueres, Garriguella, La Jonquera, Llançà, Port de la Selva, Roses, Sant Pere Pescador i Viladamat) seran la programació d’Hores del Conte per a sensibilitzar a les famílies en matèria de coeducació i el lliurament de punts de llibre.

El projecte ha comptat amb el suport i finançament del Consell Comarcal de l’Alt Empordà.

Trobareu tota la informació sobre el projecte al següent enllaç:

 https://serveiseducatius.xtec.cat/altemporda/coeducacio/