dimecres, 24 d’octubre del 2012

L'HIVERNACLE de Jo Alexander

Demà, dia 25 d'octubre, s'inicia el "curs" 2012-2013 del Grup de Lectura de la Biblioteca.

En aquesta ocasió comentarem el llibre L'hivernacle de Jo Alexander, pseudònim de Joana Sánchez Llorca. La Joana va publicar el seu primer llibre, en castellà,  als 19 anys, Extrañas criaturas. L'hivernacle és el seu segon llibre però també, la seva primera novel.la adulta i la primera que escriu en català.

En el període de temps transcorregut entre la primera i la segona novel.la , l'autora no ha deixat mai d'escriure, però considerava que no tenia prou cultura literària per publicar una bona novel.la. Amb el col.lectiu "Germanes Quintana" publica el conte Malícia al llibre Zel l'any 1999, i Alexei al llibre Por, el 2000.

A banda de la seva activitat literària, el novembre de 1998,  fa de comentarista del conjunt fotogràfic "Bestiario" d'Alberto Garcia-Alix, a la revista GQ. L'any 1999 treballa  com a guionista del programa televisiu "La Cosa Nostra" d'Andreu Buenafuente. 

També es dedica a la música i canta pop-rock en castellà en un grup que es diu Los Ángeles.

L'Hivernacle és una novel.la ambientada en un poblet de la Provença, al sud de França, durant la Segona Guerra Mundial. 

La Jane, la protagonista de 'L'hivernacle', és enviada pel seu pare, militar i polític francès i membre destacat de la resistència, a casa de l'Anne, situada en un poblet provençal, per tal de que estigui segura en una França ocupada pels nazis.

Unes fotografies i unes cartes amagades portaran a la Jane a descobrir un secret que farà que entengui les continuades absències d'un pare dedicat en cos i ànima a la política.

En una obra farcida de silencis apareixen personatges entranyables que posen el contrapunt a l'aparent fredor de l'Anne i la Jane. El Théo i l'Helena aporten una bona dosi de bondat i d'erotisme, el Rochen i en Benoit saviesa i bonhomia.

Extret de: http://illallibres.blogspot.com.es/2009/10/lhivernacle-jo-alexander-quaderns-crema.html

Es tracta d'una novel.la nostàlgica amb un punt d'erotisme on els sons es tracten gairebé com un personatge i on els silencis, les preguntes sense resposta i les converses inacabades són molt importants. L'ambigüitat és un dels punts forts d'aquesta escriptora. Els personatges amaguen molt més del que ens deixen veure.