dimecres, 17 d’octubre del 2012

"LA MATERNITAT D'ELNA": UN MOMENT DE LA NOSTRA HISTÒRIA

El passat dia 10 d’octubre, tal i com ja vam comentar en un article anterior, va visitar-nos a la biblioteca l’Assumpta Montellà per parlar-nos del seu llibre “La Maternitat d’Elna”.


L’Assumpta es caracteritza per conèixer en profunditat els detalls més quotidians de la història, aquells detalls que els llibres d’història no ens expliquen sobre la vida de les persones. S’involucra de tal manera en les seves investigacions que no pot evitar que la part més sentimental d’ella mateixa també hi surti reflectida. No escriu només pel fet de publicar un llibre sinó perquè considera que és important i necessari que tots coneguem el que va passar i com ho van viure els seus protagonistes.

El llibre “La Maternitat d’Elna” conté una gran càrrega emocional degut al contacte establert entre la historiadora i les persones entrevistades durant la seva investigació i amb la pròpia Elisabeth Eidenbenz, la mestra suïssa que amb només 25 anys va poder salvar un munt de nens i nenes d’una mort segura quan eren nadons. A través de les seves colpidores històries l’Assumpta va anar desgranant la història del camí cap a l’exili de molts catalans que van haver de malviure als camps de refugiats francesos d’Argelers, el Barcarés, Sant Cebrià i Ribesaltes i també la de totes les dones que van tenir la sort de donar a llum als seus fills a la Maternitat d’Elna.

En Sergi, un nen nascut a la Maternitat, diu: “la meva mare em va donar la vida però la senyoreta Isabel (referint-se a l’Elisabeth) em va donar la confiança en el gènere humà”.

Els assistents a la conferència van sortir molt satisfets i amb ganes de llegir el llibre i conèixer aquesta part de la nostra història desconeguda per la majoria de nosaltres.