dissabte, 6 d’octubre del 2012

VII CICLE DE DIÀLEGS A LA BIBLIOTECA

El dia 6 d’octubre a les 19:00 h. , s’inicia el VII Cicle de Diàlegs a la Biblioteca, debats en profunditat sobre qüestions que ens interessen a tots, els quals es van iniciar el mes d’octubre de l’any 2010.


El tema d’aquest cicle, la presentació del qual anirà a càrrec d’Albert Albertí, geògraf,  és La sostenibilitat davant el nou marc econòmic global.

Programa general:

Dissabte, 6 d’octubre: La sostenibilitat i el canvi climàtic. De la crisi del sistema al canvi de model. A càrrec de Ramon Folch.

Dissabte, 20 d’octubre: Evolució de les tendències polítiques per a la sostenibilitat. A càrrec de Josep Maria Mallarach.

Dissabte, 3 de novembre: La preservació de la biodiversitat. A càrrec de Puri Canals.

Dissabte, 17 de novembre: La sostenibilitat i la responsabilitat ciutadana. A càrrec de José Luís Gallego.

Dissabte, 24 de novembre: Taula rodona La gestió del Parc Natural del Montgrí -  Illes Medes. A càrrec d’Albert Albertí i Josep Pujol.

Programa específic:
 
RAMON FOLCH

Doctor en Biologia. Va néixer a Barcelona l’any 1946. El seu camp d' actuació és la recerca i la gestió territorial i urbanística des d 'una aproximació sostenibilista, enfocament que ell mateix ha contribuït a definir i a desenvolupar.

LA SOSTENIBILITAT, EL CANVI CLIMÀTIC. DE LA CRISI DEL SISTEMA A L’ AGONIA DEL MODEL

El canvi climàtic és el repte col·lectiu més gran a què s’ha hagut d’enfrontar l’espècie humana al llarg de la història.  En nom del progrés, hem anat obrint i tancant etapes a través d’importants innovacions en el sistema de producció –amb les conseqüents derivades polítiques, econòmiques i socials–, les quals en cap moment no han tingut en compte les seves repercussions sobre el medi. Entrat el segle XXI, ha arribat l’hora de reaccionar, perquè tal i  com s’està demostrant, no es tracta d’evitar una futura problemàtica, sinó de pal·liar una realitat present.

JOSEP MARIA MALLARACH

Consultor de medi ambient des de 1978, amb llarga experiència nacional i internacional en la planificació territorial, urbanística i estratègica, així com l'avaluació ambiental de projectes, plans, programes i polítiques.


EVOLUCIÓ DE LES TENDÈNCIES POLÍTIQUES PER A LA SOSTENIBILITAT

La Cimera de la Terra (Rio de Janeiro, 1992) té un lloc a la història pels seus importants resultats, acords i perquè va obrir pas a noves cimeres mundials amb caire integrador, d’unitat i d’assoliment del desenvolupament sostenible. Ara bé, no sembla ni que la insostenibilitat vagi pel camí d'invertir-se ni que el desenvolupament sostenible sigui possible. Sembla que les coses hauran d' empitjorar més per entrar en condicions de transformació. objectius per posar rumb cap a una solució efectiva dels problemes de la humanitat al planeta.
 
PURI CANALS

És presidenta de la Xarxa d'Àrees Marines Protegides de la Mediterrània. La Xarxa  té per objectiu facilitar els intercanvis entre les àrees marines protegides mediterrànies, amb la finalitat de millorar l'eficàcia en la gestió d'aquests espais. És professora associada de Fisiologia a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Rovira i Virgili.

LA PRESERVACIÓ DE LA BIODIVERSITAT: CONCEPTE, IMPORTÀNCIA I AMENACES

La biodiversitat que avui es troba a la Terra és el resultat de quatre mil milions d'anys d'evolució. La majoria d’experts coincideixen que des de l'aparició de l'home s’ha assistit a una extinció massiva de les espècies causat especialment per l'impacte dels homes sobre el desenvolupament de l'ecosistema. Es reflexionarà sobre la importància de la biodiversitat, de la dependència de l’home, de les plantes, animals, fongs i microorganismes que comparteixen el planeta amb nosaltres i dels beneficis que aquesta aporta.

JOSÉ LUÍS GALLEGO

Nascut a Barcelona l’any 1964,  és periodista ambiental i escriptor, membre de la Junta Rectora de l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) i col·laborador habitual de premsa, ràdio i televisió en temes de natura i medi ambient. Ha publicat més d'una vintena de llibres de divulgació ambiental amb les principals editorials del país.

LA SOSTENIBILITAT I LA RESPONSABILITAT CIUTADANA

Quines  accions pot portar a terme la ciutadania per contribuir a la millora del medi ambient? Quines mesures  d’estalvi energètic i d’aigua podem aplicar a les nostres llars? Perquè cal el reciclatge i minimitzar la generació de residus? Que és i perquè cal practicar la mobilitat sostenible? De la mà de José Luís Gallego aprofundirem en les accions que cal aplicar per tenir una conducta més harmònica i a la vegada millorar l’estalvi domèstic.


TAULA RODONA: Dissabte, 24 de novembre
LA GESTIÓ DEL PARC NATURAL DEL MONGRÍ- ILLES MEDES
A càrrec  d’Albert Albertí, assessor de medi ambient  de l’ Ajuntament de l’Escala  i de Josep Pujol,  tècnic de Medi Ambient de l’ Ajuntament de Torroella de Montgrí