divendres, 26 de febrer del 2010

Bibliolectura del març

Aquest mes de març amb el Grup de Lectura llegirem el llibre de Mary Ann Shaffer La societat literària i de pastís de pela de patata de Guernsey.

Sobre l'autora:

Mary Ann Shaffer, escriptora nordamericana nascuda a Martinsburg (Virginia Occidental) l'any 1934. Va morir l'any 2008.

El seu amor per la literatura la va portar a realitzar diferents oficis relacionats amb els llibres, dependenta de llibreria, editora i bibliotecària. El seu somni era el de poder escriure el seu propi llibre i poder editar-lo. Aquest somni es va complir amb l'escriptura del seu únic llibre .

Un viatge a l'illa de Guernsey l'any 1976 la va inspirar per escriure una novel.la que tractés sobre l'ocupació alemanya durant la Segona Guerra Mundial a l'illa. Els usuaris del Grup de Lectura que ella dirigia a la biblioteca on treballava la van animar a escriure-la. Desgraciadament la novel.la va haver-la de finalitzar la seva neboda Annie Barrows, escriptora, perquè la Mary Ann va posar-se malalta i va morir sense veure publicat el seu llibre.

Sobre la novel.la:

Mary Ann Shaffer va realitzar un viatge a l’illa de Guernsey, al Canal de la Mànega, l’any 1976. Degut a la boira va haver d’esperar-se a l’aeroport durant hores i, aquest contratemps, li va permetre de llegir un llibre de Reginald Maughan sobre l’ocupació alemanya durant la Segona Guerra Mundial. Aquest llibre és el que va servir-li d’inspiració per a la seva novel·la.

L’escriptora Juliet Ashton rep la carta d’un desconegut, nadiu de l’illa de Guernsey, que li comunica que ha trobat el seu nom a la solapa d’un llibre de segona mà de Charles Lamb que li ha encantat. A partir d’aquí i, a través de la correspondència, Juliet Ashton comença a interessar-se per l’illa i pels seus peculiars habitants, tots ells amants de la literatura. Els personatges de la novel·la intenten oblidar-se de l’ocupació nazi a l’illa organitzant reunions de lectura sobre novel·les clàssiques.

Tota la trama de la novel·la sorgeix a partir de la creació improvisada d’una societat literària per un grup de veïns de l’illa de Guernsey després d’haver-se saltat el “toc de queda” per a menjar-se l’últim porc que havien aconseguit salvar del saqueig alemany.

És una novel·la entranyable, emotiva i divertida escrita en forma d’epistolari, que ens fa adonar del poder de la lectura en temps de crisi. Una història fàcil, sense ambicions però molt bonica.

Si teniu ocasió de llegir-la us la recomano molt especialment. Us prometo que us quedareu amb les ganes de viatjar fins a l'illa de Guernsey i conèixer els llocs que s'anomenen a la novel.la.